Sustainability

“Youngboyz cares about your planet”

The clothes – Cotton
De kleding geproduceerd door Youngboyz is gemaakt van Biologisch Katoen. Het verschil? Biologisch katoen is geteeld zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Katoen wordt geteeld op het land en om te zorgen dat de katoenplanten niet worden aangetast door insecten of dieren wordt de katoenplant hevig bespoten met allerlei slechte chemische bestrijdingsmiddelen. Dit is niet goed voor het katoengewas, het milieu, de katoenboeren en de lokale bevolking. De chemicaliën putten de bodem steeds meer uit en vervuilen het grondwater en de lucht. Dit maakt katoen tot het meest vervuilende landbouwproduct in de wereld.

Bij de katoenteelt worden de meeste chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Zo’n 16% van de bestrijdingsmiddelen voor slechts 2,5% van het totale landbouw oppervlak. Daarom is het belangrijk dat we steeds meer aandacht vragen voor biologisch katoen.

Youngboyz is zich bewust geworden van deze gevolgen. Dit heeft geleid tot de bewuste keuze om biologisch katoen te gebruiken voor de kleding productie.  

Organic cotton growing
Het biologisch katoen dat door Youngboyz wordt gebruikt is verbouwd zonder pesticiden. Om ervoor te zorgen dat het gewas niet wordt opgegeten door insecten worden er andere insecten ingezet om deze schadelijke insectenpopulaties tegen te gaan. Ongedierte wordt ook bestreden door het toepassen van botanische plantenextracten. Daarnaast vindt er vaak wisselteelt plaats om de voedingsstoffen die in de grond zitten te behouden. Biologisch katoen wordt ook weer ouderwets met de hand geplukt. Bij machinaal plukken moet chemisch ontbladeringsmiddel worden gebruikt en dat is natuurlijk niet toegestaan.

Washing instructions
Biologisch katoen kun je net als gewoon katoen wassen op 30 graden. Een lage temperatuur en een kort wasprogramma
is ook beter voor het milieu. Je kunt beter de droger laten staan om krimp te voorkomen en energie te besparen.